Sončne elektrarne: izračun novega sistema samooskrbe

Z letom 2024 se za postavitev sončnih elektrarn v Sloveniji spreminjajo pogoji samooskrbe z električno energijo. Za nove investitorje se ukinja sistem netmeteringa, spreminjajo pa se tudi pravila glede omrežnine, prispevkov in odkupa viška električne energije. Vse to postavlja pod vprašaj smiselnost naložbe v sončne elektrarne.

Ali so sončne elektrarne še vedno smiselna naložba?

Kljub spremembam zakonodaje sončne elektrarne ostajajo privlačna naložba za zmanjšanje stroškov energij in povečanje energetske neodvisnosti, zlasti v kombinaciji s hranilnikom električne energije. To potrjujejo tudi izračuni, ki so jih naredili na portalu www.varcevanje-energije.si na podlagi aktualnih podatkov o subvencijah, ki jih razpisuje Borzen in aktualnih cenah sončnih elektrarn, baterijskih hranilnikov in cenah električne energije.

Izračun stroškov in prihrankov

V izračunu so upoštevali:

  • Trenutne tržne cene komponent sončnih elektrarn in hranilnikov
  • Trenutno ceno električne energije (regulirana + tržna)
  • Strošek fiksne omrežnine
  • Ceno odkupa viška električne energije (ponudba Gen-I)
  • Delež lastne porabe električne energije (25% za SE, 70% za SE + hranilnik)

V izračunu so predvideli štiri scenarije investicij v sončne elektrarne in dobili naslednje rezultate:

  • sončna elektrarna brez hranilnika, z možnostjo oddajanja viškov v omrežje (s soglasjem), povračilna doba investicije: 20 let
  • sončna elektrarna brez hranilnika, brez možnosti oddajanja viškov v omrežje (brez soglasja), povračilna doba investicije: 8 let
  • sončna elektrarna s hranilnikom, z možnostjo oddajanja viškov v omrežje (s soglasjem), povračilna doba investicije: 13 let
  • sončna elektrarna brez hranilnika, brez možnosti oddajanja viškov v omrežje (brez soglasja), povračilna doba investicije: 10 let

Izračuni kažejo, da se investicija v solarne panele s hranilnikom izplača, tudi če višek elektrike ne oddajamo v omrežje. V primeru oddajanja viškov v omrežje pa je donosnost še višja.

Investicija v baterijski hranilnik se sicer v primeru oddajanja viškov v omrežje ne izplača takoj, vendar je izjemno koristna v primeru, ko te možnosti ni.

Glede na to, da so se v zadnjem letu cene sončnih elektrarn znižale za okrog 30 odstotkov, je trenutno pravi čas za investicijo v sončno elektrarno.

Povračilna doba investicije v sončno elektrarno z baterijskim hranilnikom je ocenjena na  približno 13 let, kar je blizu dobi povračila po stari uredbi. Ob upoštevanju pričakovanega dviga cen električne energije v prihodnjih letih se lahko ta doba še skrajša.

Edini scenari, ki ni ekonomsko upravičen, je investicija v sončno elektrarno brez hranilnika električne energije in brez soglasja za oddajanje viškov v omrežje. Tovrstna investicija se poplača šeče čez približno 20 let.

Subvencije za sončne elektrarne v Sloveniji

Sončne elektrarne so v Sloveniji postale vse bolj priljubljena izbira za zmanjšanje stroškov energijskega oskrbovanja in povečanje energetske neodvisnosti. Vlada s subvencijami dodatno spodbuja investicije v to okolju prijazno tehnologijo.

Trenutno je na voljo naslednja shema subvencioniranja sončnih elektrarn:

  • Sončna elektrarna z baterijskim hranilnikom: Do 675 €/kW instalirane moči, vendar največ 40 % stroškov naložbe.
  • Sončna elektrarna brez baterijskega hranilnika: Do 250 €/kW instalirane moči, vendar največ 25 % stroškov naložbe.

Te subvencije so namenjene fizičnim osebam, ki želijo na svojih hišah ali objektih namestiti sončno elektrarno z ali brez baterijskega hranilnika. Višina subvencije je odvisna od moči elektrarne in prisotnosti baterijskega hranilnika.

Vlogo za subvencijo se vloži elektronsko na spletni strani Borzena. Postopek je dokaj enostaven in ga je mogoče izvesti v nekaj korakih. Sredstva so omejena, zato se je s prijavo priporočljivo pohiteti.

Subvencije lahko znatno znižajo stroške investicije v sončno elektrarno in skrajšajo dobo vračila investicije. To pomeni, da se bo elektrarna hitreje izplačala in vam prinesla prihranke pri stroških energijskega oskrbovanja.

Sončna elektrarna: Sonce ogreva vaš dom

Sončna elektrarna ni samo okolju prijazen način pridobivanja električne energije, ampak lahko znatno zmanjša tudi stroške ogrevanja vašega doma. To velja še posebej, če uporabljate toplotno črpalko ali drug ogrevalni sistem na elektriko.

Kako deluje? Sončna elektrarna pretvarja sončno svetlobo v električno energijo, ki se lahko uporablja za napajanje vaših gospodinjskih aparatov, vključno s toplotno črpalko. Na ta način zmanjšate porabo kupljene električne energije iz omrežja, kar seveda pomeni nižje stroške.

Prihranek je lahko precejšnji, saj ogrevanje s toplotno črpalko predstavlja lahko velik del stroškov gospodinjstva. Višina prihranka je odvisna od velikosti sončne elektrarne, vaše porabe energije in cene električne energije.

Še več, če v kombinaciji s sončno elektrarno uporabljate baterijski hranilnik, lahko viškov sončne energije, ki jo elektrarna proizvede čez dan, shranite in jo uporabite za ogrevanje zvečer ali ponoči, ko sonce ne sije. Tako postanete bolj neodvisni od omrežja in se izognete nihanjem cen električne energije.

Investicija v sončno elektrarno in baterijski hranilnik se lahko hitro povrne, vendar je odvisna od stroškov investicije in prihrankov pri stroških ogrevanja. Pred investicijo se je vsekakor priporočljivo posvetovati s strokovnjakom za sončne elektrarne, ki vam bo strokovno ocenil vašo situacijo in vam pomagal pri izbiri pravega sistema.

Poleg nižjih stroškov ogrevanja ima sončna elektrarna še vrsto drugih prednosti:

  • Umanjša emisije toplogrednih plinov in s tem prispeva k čistejšemu okolju.
  • Poveča vašo energetsko neodvisnost, kar pomeni manjšo odvisnost od fosilnih goriv in nihanj cen na energetskih trgih.
  • Lahko poviša vrednost vaše nepremičnine.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka ali kombinacija sončne elektrarne s katerim od drugih ogrevalnih sistemov na elektriko, kot sta na primer IR paneli ali električno talno gretje je lahko torej odlična rešitev za zmanjšanje stroškov, povečanje udobja in zmanjšanje vpliva na okolje. S sončno elektrarno lahko prav tako zmanjšamo stroške hlajenja s klima napravo.

Pred odločitvijo o investiciji

Preden se odločite za investicijo v sončno elektrarno, je pomembno, da se dobro pozanimate o vseh razpoložljivih subvencijah in ostalih ugodnostih. Prav tako se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom za sončne elektrarne, ki vam bo lahko strokovno ocenil vašo situacijo, vam pomagal pri izbiri pravega sistema in vam svetoval glede postopka pridobitve subvencije.

Pomembne točke:

  • Pred investicijo se je nujno pozanimati o aktualnih cenah komponent in storitev ter možnostih pridobitve subvencij.
  • Pomembno je izbrati pravi sistem, ki ustreza vašim specifičnim potrebam in porabi energije.
  • Za strokovno oceno in pomoč pri izbiri se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom za sončne elektrarne.

Sončne elektrarne so še vedno lahko dobra investicija za zmanjšanje stroškov energij in povečanje energetske neodvisnosti, kljub ukinitivi net-meteringa. Zlasti v kombinaciji s hranilnikom energije in ob možnosti oddaje viškov v omrežje se lahko investicija hitro povrne. Za optimalno izbiro sistema in natančen izračun stroškov ter donosov se posvetujte s strokovnjakom.