Vse, kar morate vedeti o montaži lokalnega rekuperatorja

Enostavna in hitra montaža je pogosto spregledana prednost lokalnih prezračevalnih sistemov, ki pa je zagotovo pomembna. Pri vgradnji lokalnega prezračevanja lahko pričakujete hitro in učinkovito namestitev, ki je za vas skoraj nemoteča.

Enostavna montaža pomeni minimalne posege v objekt, brez dolgotrajnega hrupa, razbijanja ali vrtanja, zato se boste lahko hitro vrnili k svojim običajnim aktivnostim. Poleg tega, je hitro zaključena namestitev pogosto znak, da je prezračevalni sistem zasnovan z mislijo na uporabnikovo udobje in enostavno integracijo v obstoječe prostore.

Torej, lahko ste prepričani, da boste uživali v vseh prednostih lokalnega prezračevanja, brez skrbi o dolgotrajnih motnjah pri montaži.

Kaj je lokalno prezračevanje?

Lokalno prezračevanje zraka
Lokalno prezračevanje zagotavlja učinkovito zračenje izbranih prostorov ali poskrbi za kvalitetno zračenje celotne hiše.

Lokalno prezračevanje je decentralizirano prezračevanje, ki omogoča učinkovito zračenje posameznih prostorov. Lokalni prezračevalni sistem deluje tako, da odstranjuje postan, izrabljen zrak in ga nadomešča s svežim zunanjim zrakom, hkrati pa z rekuperacijo izkorišča toploto iz odpadnega zraka in ga prenaša na ogrevan (oziroma ohlajen) vstopni zrak. Kakovostni lokalni prezračevalni sistemi se ponašajo z učinkovitostjo rekuperacije do neverjetnih 92 %, kar pomeni, da je izguba toplote minimalna. Kar pa se, verjeli ali ne, opazno pozna na računih za energijo.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo tako poleg čiščenja zraka, odstranjevanja odvečne vlage in zniževanja plesni, omogoča prihranke pri energiji z ohranjanjem konstantne notranje temperature.

Lokalno prezračevanje je idealno za vsako hišo

Preprosta namestitev lokalnih rekuperatorjev, ki ne zahteva obsežnih gradbenih posegov, jih dela primerne tako za novogradnje, kot tudi za obstoječe stavbe, ne glede na to, ali se lotevate obsežne prenove ali zgolj želite urediti prezračevanje. Ker naprave delujejo neodvisno od centralnega sistema, jih je mogoče namestiti v praktično vsakem prostoru.

Lokalno prezračevanje v hiši
Lokalno prezračevanje je mogoče namestiti v praktično vsakem prostoru.

Lokalno prezračevanje je zato idealno za objekte ali stanovanja, kjer je treba izboljšati kakovost zraka brez večjih posegov v strukturo stavbe.

Namestitev zahteva le preboj stene in vgradnjo prezračevalne naprave, brez potrebe po dodatnih povezovalnih elementih ali zračnih vodih. Ta lastnost postavlja lokalno prezračevanje med najbolj priljubljene sisteme prezračevanja pri obnovah starejših stavb, kjer je vgradnja centralnega prezračevanja preveč zahtevna, (pre)draga ali celo nemogoča.

Prav tako, je lokalno prezračevanje odlična rešitev za specifične prostore, ki potrebujejo intenzivnejše prezračevanje, kot so kuhinje, dnevni prostori ali spalnice. S pravilno umestitvijo posameznih enot pa lahko lokalno prezračevanje zagotovi učinkovito prezračevanje celotne (tudi večje) hiše.

Katere so lastnosti dobrega lokalnega prezračevanja?

Lokalni rekuperator zraka
Dober lokalni rekuperator je nemoteč, enostaven za uporabo in dviguje kvaliteto našega živjenja.

Kako vemo, ali je lokalno prezračevanje dobro?

Dober lokalni prezračevalni sistem omogoča natančno upravljanje pretoka zraka in uravnavanje vlage, kar je ključnega pomena za udobno in zdravo bivanje.

Vključuje senzor vlage za prilagoditev različnih stopenj zračne vlažnosti, kar je še posebej pomembno v prostorih, kjer je vlaga lahko problematična.

Vsebuje filtre z visoko stopnjo filtracije, ki čistijo umazanijo in preprečujejo vstop številnim onesnaževalom v zunanjem zraku (mrčesu, alergenom, sajam, delcem PM2.5 ter PM10 idr.).

Vsak dober prezračevalni sistem ima rekuperator, ki zagotavlja učinkovit prenos toplote iz odpadnega na sveži zrak ter tako zmanjšuje izgube energije. Zvočna izolacija v sistemu blaži hrup med obratovanjem naprave in preprečuje vdor zunanjega hrupa.

Dobre prezračevalne naprave imajo možnostjo povezljivosti s CO2 senzorjem, kar dodatno izboljšuje kakovost zraka.

Zelo komfortna funkcija je Wi-Fi povezljivost, ki omogoča fleksibilno in udobno upravljanje sistema od kjerkoli in kadarkoli, za popoln nadzor nad prezračevanjem – od doma, iz pisarne ali s počitnic.

In nenazadnje, za najboljše delovanje se priporoča namestitev vsaj dveh enot lokalnega prezračevanja, ki sta med seboj povezani in usklajeni. Le tako se zagotovi optimalen pretok zraka in s tem maksimalna učinkovitost lokalnega prezračevanja.

Montaža v le 5 korakih

Lokalno prezračevanje vam namestijo za to usposobljeni strokovnjaki, ponavadi je to ponudnik prezračevanja, in poteka v 5 korakih:

  1. Priprava na montažo
    V tej fazi strokovnjak pregleda prostor in določi optimalno mesto za namestitev prezračevalnega sistema. Pomembno je, da se izbere lokacija, ki omogoča dobro kroženje zraka in dostop za montažo. Prav tako se preverijo debelina in material stene, skozi katero bo izveden preboj, da se pripravi ustrezno orodje in materiali.
  2. Preboj stene
    Ko je lokacija izbrana, se izvede preboj stene. To pomeni, da se skozi steno izvede odprtina, običajno s svedrom ali drugo primerno opremo. Velikost in oblika preboja sta prilagojeni dimenzijam plastične cevi, ki bo nameščena v naslednji fazi. Preboj za lokalno prezračevanje se lahko izvede skozi različne debeline sten, saj so na voljo različno dolge cevi.
Vgradnja prezračevalnega sistema
Usposobljeni monterji poskrbijo za hitro in čisto montažo lokalnega prezračevanja.

Vstavitev plastične cevi
V odprtino, ki je bila narejena v steni, se vstavi plastična cev. Dolžina cevi je prilagojena debelini stene, tako da ustrezno seže skozi steno. Cev omogoča pretok zraka med notranjostjo in zunanjostjo ter služi kot zaščitna obloga za notranji del sistema.Zatesnjevanje
Ko je cev na mestu, se okoli nje poskrbi za dobro zatesnitev. Zatesnitev preprečuje uhajanje zraka in vlage skozi reže ter zagotavlja energetsko učinkovitost sistema. Običajno se za to uporabljajo posebne tesnilne mase ali izolacijski materiali.Montaža notranjega dela
Notranja enota prezračevalnega sistema se namesti na notranji strani stene, v stanovanju. Ta enota vključuje ventilator in različne filtre ter je oblikovana tako, da se estetsko zlije z notranjo opremo prostora. Notranja enota je praviloma enobarvna in diskretna.
Po namestitvi se enota poveže tudi s stenskim in daljinskim upravljalnikom, kar omogoča enostavno upravljanje in prilagajanje delovanja sistema glede na potrebe uporabnika.Zunanja zaščitna rešetka
Na zunanji strani se namesti zaščitna rešetka ali rozeta. Ta element ščiti cev pred vdorom vode, prahu, insektov in drugih nečistoč. Poleg funkcionalne zaščite ima tudi estetsko funkcijo, saj zakrije odprtino na fasadi.

Po končani montaži strokovnjak vedno preveri delovanje sistema in zagotovi, da vse komponente delujejo pravilno. Prav tako vas monterji seznanijo z načinom uporabe, vključno z možnostjo upravljanja prek Wi-Fi povezave, ki omogoča enostavno in udobno kontrolo nad napravo.

Za lažjo predstavo, si lahko ogledate potek montaže lokalnega rekuperatorja pri ponudniku Orca Energija d.o.o.

Montaža lokalnega prezračevalnega sistema je opravljena v 4 urah

Ne le, da je montaža lokalnega prezračevalnega sistema enostavna in nemoteča, je tudi zelo hitra. Izkušeni monterji poskrbijo za montažo v le 4 urah, odvisno od števila prezračevalnih naprav in kompleksnosti sistema. V enem dopoldnevu vam lahko vgradijo do 7 enot lokalnega prezračevanja.

Pa nered po montaži? Ni ga!

Monterji sami pripravijo prostor za delo in za sabo tudi počistijo ter prostor zapustijo točno tak, kot je bil ob njihovem prihodu.

Investicija v lokalno prezračevanje je finančno ugodnejša

Investicija v lokalno prezračevanje je finančno ugodnejša, v primerjavi s centralnim prezračevanjem, in je podprta z nepovratnimi subvencijami za učinkovito rabo energije v stavbah.

investicija v rekuperacijo zraka
Lokalno prezračevanje je naložba v prihodnost.

Konkretno, se strošek kvalitetne prezračevalne naprave se začne pri 518 € z vključeno montažo, končni znesek pa je odvisen od števila prostorov in specifičnih potreb. Kot omenjeno, lahko začetno naložbo znižate s subvencijo Eko sklada, ki vam povrne do 30 % stroškov naložbe za nakup prezračevanja v paru.

Dvignite kakovost svojega bivanja in poskrbite za vedno svež zrak v vašem domu. Za to so potrebne le 4 ure, brez nereda ali zapletenih gradbenih posegov. Lokalno prezračevanje je naložba v zdravje in dobro počutje!