Aronija recepti – za vsakogar nekaj receptov, kako uporabljati aronijo in kako iz nje narediti čim bolj okusne izdelke.
V kulinariki se aronijo uporablja zelo pogosto. Iz nje izdelujejo sokove, marmelade, đžeme uporabljajo pa ju tudi za obarvanje različnih jedi.
V današnji objavi vam bomo posredovali nekaj zanimivih receptov, za pripravo barvitih in okusnih jedi.
Prav tako tudi vi lahko uporabite ta čudoviti sadež in iz njega naredite kaj okusnega.
Aronija recepti
Recepte smo razvrstili po popularnosti, zato kar prelistajte celoten članek.
Ideje za uporabo!
Pri marmeladi ali džemu, lahko kot surovino uporabimo ostanke aronije iz katere smo naredili sok.
Za surovino lahko uporabimo tudi zamrznjene plodove
Aronija recepti Marmelada
Sestavine:
- 1 kg Aronija jagod
- 350 g – 500 g Sladkorja – odvisno od želja in navad. Lahko uporabimo tudi kokosov sladkor, javorjev sirup ali katero drugo sladilo po želji
- Sok 1 limone (lahko uporabimo tudi citronsko kislino)
Priprava: Aronija jagode zmešamo s sladkorjem (ali drugim sladilom) postavimo na ogenj, ter počakamo da zmes zavre. Ko zmes zavre, znižamo jakost ognja ter ob rednem mešanju, kuhamo še 15 minut. Če uporabimo limonin sok, potem ga dodamo, po kuhanju. Če pa uporabljamo citronsko kislino, jo dodamo med kuhanjem. Še vročo smes, vlijemo v sterilizirane kozarce za vlaganje, katere smo v pečici segreli na 100 °C. Kozarce napolnimo do vrha (da čim manj zraka ostane v njih) ter jih dobro zapremo. Pokrijemo jih z blagom (brisača, prt…) ter pustimo, da se počasi ohladijo. Marmelada iz aronije je narejena 🙂
Aronija recepti Sok
Sestavine:
- 1 kg Aronija jagod
- 0,5 l Jabolčnega soka (lahko tudi drugi sokovi – po okusu
- Sladkor – po okusu
- Sok 0,5 limone
Priprava: Aronija jagode stisnemo v sokovniku, da dobimo sok. V sok zmešamo še ostale sestavine ter dobro premešamo. Glede na osebne želje, sok lahko še dodatno sladkamo, vendar po naših izkušnjah ni potrebno. Prav tako tudi sok limone ni nujno potrebna, a je za marsikoga priporočljiv.
Prebrano na: Deep roots at home